Over mij

Goed zo, je bent 2 pakjes boter afgevallen… ik ben 6 jaar oud en de schoolarts kijkt me triomfantelijk aan.

De toon is gezet. Mede door deze ervaring leer ik dat eten mijn vijand is en mijn overgewicht mijn straf. Ik ben ruim veertig jaar op dieet…

Ik ben Gusta de Jong.
Gewichtsconsulente, afvalcoach én ervaringsdeskundige op het gebied van (over-)leven met Obesitas.

In de jaren die volgen doe ik er alles aan om af te vallen. Geen dieet is mij vreemd. Desondanks lukt het me niet om slank te blijven. Keer op keer val ik terug in hetzelfde patroon van afvallen en aankomen, jaar in jaar uit.

Op mijn 16e volgde ik mijn eerste echte serieuze crash dieet. Zero 3. Drie dagen in de week at ik helemaal niets. Ik slikte alleen pillen en dronk veel water. ’s Avonds lag ik huilend in bed van de honger en wat was ik dankbaar voor het aanbreken van een nieuwe dag.

Ik viel af, succesvol, op vakantie in Portugal voelde ik me knap, in een mooie jurk in plaats van altijd maar in het zwart en laagje over laagje. Uiteraard bleef dit resultaat niet lang van kracht. Na het invoeren van weer zeven normale eet-dagen verviel ik langzaam in mijn oude snaai, snoep en prop gedrag.

Pillen, poeders, shakes, soepen, Weight Watchers, Atkins, Herbalife, diëtistes, sportscholen en personal trainers. Ik ken ze door en door. En zij mij totaal niet. Want ik wist iedereen om de tuin te leiden met mijn voorbeeldige gedrag. Het modelkind, de perfecte klant. Natuurlijk volgde ik de instructies op van mijn Cambridge consulente. Ik bleef braaf in ketose.

Maar niemand kwam op het idee om mij iets te leren over waaróm ik at. Waarom ik altijd maar behoefte had aan vet en veel.

Begrijp me goed, ik neem niemand iets kwalijk! Ik weet nu dat ik behoefte had aan een kinderpsycholoog. Al vele, vele jaren eerder. Daar rond m’n zesde levensjaar, daar waar de schoolarts mijn strafmaat bepaalde. Want dat ik straf verdiende dat heb ik mezelf decennia lang voorgehouden. Wanneer ik voor de zoveelste keer ruim boven de 100 kilo weeg besluit ik dat het nu écht anders moet. Ik ga over tot de meest rigoureuze aanpak so far.

Het voelt als de laatste strohalm

Onder begeleiding van een diëtiste, een psycholoog, een arts en een bewegingsdeskundige onderga ik een ingrijpend verander traject. Een traject dat mede ondersteund wordt door een maagverkleinende operatie. Ik bewandel de weg naar mijn overwinning in de strijd tegen mijn overgewicht. Ik ga voor de winst. Eén ding weet ik zeker. De samenwerking met deze mensen redt mijn leven.

eindelijk slank, na zoveel jaren strijd

Iedere dag beloof ik mezelf
ik word nooit meer dik!

Ieder gesprek met de diëtiste, met de psycholoog, met mijn coach, alles wat ik leer over wie ik ben, helpt. Eindelijk kan ik die zware, fysieke maar vooral ook mentale jas uit doen die ik al tientallen jaren meesleep.

Het enige gevoel dat me nog wel eens overvalt, is dat ik al deze kennis jaren eerder had willen hebben. Dan was mij veel hartzeer, eenzaamheid, onzekerheid, vele tranen en zelfs een ingrijpende operatie bespaard.

Dat ik fysiek en mentaal sterker dan ooit word bewijs ik door in 2018 deel te nemen aan een sponsorreis voor het goede doel. Fietsen in de bergen van Vietnam tegen kindhuwelijken. Wanneer ik leer welk verschil wij kunnen maken met deze fietstocht gaat het kriebelen. Het idee van dit doel gecombineerd met de eerste echte serieuze sportprestatie in mijn hele leven liet me tintelen. Ik moet dit doen!

Al heb ik meer dan dertig jaar niet meer gefietst, ik wil dit doen. Na een vele maanden intensief trainen in het vlakke Nederland, reizen we af. In zes dagen tijd fiets ik 425 kilometer in de bergen van Noord Vietnam. Bovenaan de Sapa-pas, na de monsteretappe van vijfentwintig kilometer stijl tegen de bergen op, huil ik van geluk en verdriet.

Mijn tranen smelten het verleden en het heden samen.
Nog nooit was ik zó trots op mijzelf.

Met dit fiets-avontuur, met deze zó belangrijke prestatie, heb ik aan mijzelf kunnen bewijzen dat ik eindelijk gezond en slank en fit ben. Ik ging voor de winst en kreeg die ook!

Ik ben wie ik ben. Ik laat geen onderwerp onbesproken. Ik kan best lastige vragen stellen en daarnaast ben ik altijd eerlijk! Niet voor iedereen altijd heel makkelijk om mee om te gaan dus. Je weet wel altijd wat je aan me hebt.

Wat is typisch Gusta

Laat me niet beginnen want ik kan uren over eten praten en recepten schud ik zo uit mijn mouw.

Mijn haren zijn groen, lila of blauw, want koperrood hoort bij het verleden en blond staat me niet.

Mijn humor kan soms wat donker zijn en ik lach altijd zelf het hardst om mijn eigen grappen.

Ik hou van snelheid, dit blijkt onder andere uit de snelle manier waarop ik praat en denk.

In mijn Spotify playlist wisselen muziek van Elvis, Metallica, Paul Young, Tom Jones, Nielson, Dolly Parton en Ed Sheeran elkaar af.

Ik ben eerlijk en direct maar zéker niet ongevoelig!

Er staat impulsief op mijn voorhoofd en ben altijd in voor een groot avontuur of expotitie.

Het woord zondigen komt niet in mijn woordenboek voor.

Opgeven is geen optie!

Mijn levensmotto is: today is where your book begins!

Je kunt op ieder moment je leven bij de lurven pakken en veranderen. Misschien niet altijd gemakkelijk, wel mogelijk!


Denk jij dat ik jouw coach ben? Laten we dan kennismaken!


Als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en give aways?
Schrijf je in voor regelmatige updates:

Als eerste op de hoogte