Op de fiets

Op de fiets” verscheen in LEEF! magazine van juli 2020, download jouw editie hier

Ik kan haar medelijden niet verdragen.

We fietsen maar door en maar door. Alles in mij schreeuwt, stoppen! Nu! Ik kan niet meer.

Toch zet ik door. Tot ik op een bepaald moment echt de handdoek in de ring moet gooien. We zijn nog een kilometer of zeven van huis. Ik stap af en besluit te gaan lopen.

Bij ons nieuwe bankstel kregen we twee gratis fietsen. Mountainbikes. Wat een mooie kans om te gaan bewegen. Met zo’n fijne fiets moet dat heerlijk zijn. Ik bel mijn vriendin en we plannen een fietsafspraak. Zij is fanatiek fietsster en ja joh, natuurlijk wil ze met mij een rondje fietsen.

Daar gaan we. Ik heb in geen jaren gefietst en het tempo ligt me vanaf het begin af aan net iets te hoog maar ik zeg niets. Even inkomen en doorzetten Gusta. Trouwens, dan had je maar beter voor je conditie moeten zorgen, denk ik er nog even niet zo heel lief achteraan….

Fietsen kan iedereen dus ik ook. Kilometer na kilometer schuiven onder onze wielen door. Ik ben niet gewend aan deze onnatuurlijk voorovergebogen houding en krijg last van mijn rug, nek en polsen. Om van mijn kont nog te zwijgen. Ik kijk opzij. Mijn vriendin geniet zichtbaar en ziet er fris als een hoentje uit. Ik bedenk dat ik ondertussen op een paarse tomaat moet lijken. Een dikke rijpe tomaat op een fiets…

We stoppen onderweg even voor een boterhammetje en wat drinken. Zonder de ronddraaiende beweging lopen mijn benen direct vol. Bij het opstaan van het bankje waar ik geriefelijk op geploft was voel ik een pijnlijke stijfheid die de spierpijn van morgen al voorspeld.

Mijn benen voelen als lood wanneer we weer op de fiets stappen.

We fietsen maar door, En maar door. Ik kan niet meer. Maar zet door. Alles in mij schreeuwt, stoppen! Nu! Tot ik op een bepaald moment echt de handdoek in de ring moet gooien. We zijn nog een kilometer of zeven van huis. Ik kan gewoonweg niet meer op het zadel zitten. Mijn benen gaan op geen enkele wijze nog rond. Ik stap af en besluit te gaan lopen.

Het dieptepunt bereikt

Solidair stapt ze naast me. “Gaat het wel Guus?” Ik wil huilen, aan de kant van de weg gaan zitten en instorten zoals ik nog nooit eerder deed. “Jawel hoor, ik ben gewoon niet gewend aan fietsen. Ik moet er weer eventjes inkomen. Een volgende keer gaat het zeker weten beter.” Ik moedig haar aan om naar huis te fietsen. “Ik kom er wel joh, ga maar vast.” Ze kijkt nog achterom en ik zwaai naar haar.

Ik wil niet dat ze me alleen achterlaat natuurlijk. De waarheid is dat ik me diep schaam. Ik geneer me dood tegenover haar en kan haar medelijden niet verdragen.

Zelfs het lopen gaat amper nog. Wanneer ik mijn voordeur zie lopen de tranen over mijn wangen. Mijn lieverd staat in de deuropening en neemt de fiets van me aan. Zijn vragende blik ontwijk ik en ga snel douchen.

Wanneer ik later op de bank ga zitten vraagt hij hoe het was. Ik lieg en zeg dat het leuk was. Alleen het laatste stukje een beetje zwaar…

Ik verzwijg voor het gemak dat ik na ongeveer een half uur naar huis had moeten gaan in plaats van door te zetten. Dat ik mijn lijf de laatste vier en een half uur volledig genegeerd en overvraagd heb laat ik ook in het midden.

Of hij me gelooft?

De fiets? Nooit meer op gezeten! Die belandde in de schuur om jaren later bij grof vuil gedumpt te worden.

Herken jij je hierin?

Heb jij ook last van overgewicht en schuldgevoel? Vind je het moeilijk om je gevoel te volgen of luister je toch vaker naar je hoofd? Vind jij dat je dingen moet kunnen volhouden of doen terwijl achteraf je gevoel iets heel anders aangaf?

Juist de mentale kant van afvallen krijgt bij alle diëten en veel gewichtsconsulentes te weinig aandacht. Ik leerde waarom ik mezelf steeds dwong om toch op de fiets te stappen, toch te gaan proberen hard te lopen, me toch in te schrijven bij de sportschool.

In mijn coachingstraject ontdek je wanneer je “vindt” en wanneer je “voelt” . Voelen zorgt voor bewuste keuzes, lief zijn voor jezelf, lat in zicht leggen. Vinden zorgt voor falen, schuldgevoel, zondigen en neerslachtigheid. Waar kies jij voor? Wil je weten wat ik voor jou kan doen?

Klik hieronder voor meer informatie over aanpak, duur en tarieven van het volgen van coaching:


Ben je er aan toe om persoonlijk kennis te maken en je vragen rechtstreeks aan me stellen? Maak dan gebruik van mijn aanbod:


Nog meer artikelen lezen? Klik hieronder:

lees je mee over mijn afvalpogingen en onhandige maar wellicht voor jou herkenbare situaties?

Wil je handige tips, nuttige wetenschappelijke informatie of gewoon lekker lezen in de laatste versie van mijn magazine? Klik op de afbeelding!


Bijvoorbeeld deze handige 10 pre vakantietips. Zodat je niet 5 kilo zwaarder thuiskomt dan dat je wegging…

10 Pre-vakantie tips om geen kilo's aan te komen deze zomer

Zo kom jij geen zomerkilo's aan!

Send download link to:Als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en give aways?
Schrijf je in:

Als eerste op de hoogte
Op de fiets

Je zou ook interesse kunnen hebben in