Alles of niets

De keukentafel ligt vol met etenswaren. Producten uit het draaikastje waar normaal gesproken de voorraad potjes, zakjes, blikjes etc. staan. Poedersuiker, macaroni, lasagne-bladen, maizena, rijst, tomatenpuree, blikjes tonijn, bruine suiker, chili con carne kruiden, alles ligt op één grote hoop. “Wat ben je toch aan het doen lieverd? Oh ik heb een nieuw dieet gevonden en daarbij mag ik helemaal geen gluten en E-nummers meer.” Een diepe zucht van de andere kant.

Want hij weet het al. Ik begin aan een nieuw dieet en álles gaat meteen op de schop. Ik koop bij de Eko-plaza voor 150 euro aan producten met namen die we amper kunnen uitspreken, laat staan dat we weten hoe we het moeten klaarmaken. En alles wat we al in huis hadden verdwijnt in tassen voor buurvrouwen en familieleden.

De komende dagen staan in het teken van mijn nieuwe eetpatroon. Nee we eten geen bewerkte producten meer, nee we eten geen supermarktvlees meer, nee we drinken geen melk meer en alle chips, snoep, koek en drop wordt achter slot en grendel gezet. En we eten geen brood of andere tarweproducten meer waar gluten inzitten. Maar we eten ook geen producten meer waar gluten mee in aanraking kunnen zijn geweest. Het liefst kom ik ook nergens waar maar een spoortje gluten kunnen zijn… en ik heb niet eens last van gluten…

Ik terroriseer drie weken lang ons huishouden. Ingewikkelde recepten, producten die we helemaal niet lekker vinden en onhandig ingerichte eetmomenten zorgen voor stress en onderling gehakketak. Maar ik wil zo graag het goed doen. En hij wil mij zo graag steunen. De opdracht is duidelijk, we mogen van alles niet en van de rest een beetje…. Ik ga er vol in. Volhouden hoor, alle begin is moeilijk.

Standje “alles.” Zoals met bijna alles dat ik doe. Sporten? 3x per week, een jaar lidmaatschap met onbeperkt toegang, check!
Eetapp, gekke dure boodschappen, koeltas, check! Timer op mn telefoon die continue tijdens meetings afgaat en vakkundig wordt genegeerd, check! Onmogelijke afspraken met vriendinnen want ik wil nergens eten of drinken waar ik niet de juiste keuzes maken kan… check!

Natuurlijk is dit gedrag gedoemd te mislukken. Zo werkt het niet. Iets doen dat niet bij me past. En geen tijd nemen om het te leren. Geen ruimte voor mijn eigen inbreng, mijn eigen touch. Toen ik er in eerste instantie achter kwam dat dit mijn “dingetje” is, schudde ik ongelovig mijn hoofd. Niet één keer, niet twee keer, nee… flink wat keren pakte ik een nieuw project zo op.

Hoe heb ik dit al die jaren niet gezien? Hoe kan het dat ik dit al die jaren niet door heb gehad? Volgens mijn psycholoog is het heel verklaarbaar. Controle, angst om los te laten. Perfectie komt voor uit angst. Om het niet goed te doen. Om te falen. Om kritiek te krijgen. Van een ander, of van jezelf. In mijn geval, het laatste! Dus als ik standje alles doe, dan kan er niets misgaan, dan heb ik geen ruimte om het “fout” te doen. Eigen interpretatie niet gewenst!

Ik was er ook altijd van overtuigd dat ik deed dat het beste voor me was. Want NU ging het me lukken. Dit dieet zou het zijn. Deze recepten gingen mij doen afvallen. En de rest van de mensen om mij heen? Die zouden er ook écht veel gezonder van worden. We zouden nog lang en gelukkig leven.

En het lukte niet. Ik hield het niet vol. Mijn gezin en vrienden gingen in de weerstand. Ik ging in de weerstand. De Eko-plaza had onhandige openingstijden, lastig parkeren, was te duur en te ver weg. De producten die ik moest eten vonden we helemaal niet lekker en de afkeer voor miso-soep, zeewier, peulvruchten, vergeten groenten en zuurdesem groeide met de dag. Niets voor ons.

Dus Spare Ribs Express here we come! En wederom ging er een dieet aan diggelen. Dat het niet werkte had een aantal oorzaken. Allereerst vergat ik mijn eigen wensen en leefstijl volledig. Ik richtte me helemaal op het advies van de zogenoemde experts maar vergat mezelf te zijn. Ik zeg niet dat ze ongelijk hebben! Ik zeg, ik vergat te bedenken of het überhaupt voor mij kon werken. Ik dacht helemaal niet na of het wel in te passen viel in mijn leven. In mijn gezin, mijn vrijetijdsbesteding, mijn budget.

De alles of niets methode is zo’n beetje de meest beproefde methode die ik ken als het gaat om het volgen van een dieet. Herkenbaar?

De grootste tip die ik je kan geven is: vraag jezelf altijd af: past het bij wie je bént?

Afvallen is geen project. Het begint altijd als een project, maar het is geen project. Op de lange termijn verandert jouw discipline in motivatie. Je eetlijst, menu of app voegt zich in je hoofd, je hersenen, je eet-DNA. Zodat het VAN JOU wordt. En zo dat je niet langer het plan van een ander uitvoert maar je eigen plan trekt.

Dat heb ik moeten leren. Dat niet alleen. Ik heb het moeten leren aanvaarden. Want ik wilde zo graag dat het een project was. Daar was ik goed in. Resultaatgericht werken. Successen behalen. Deadlines en milestones. Geef mij maar een Excel spreadsheet en een to do lijst, ik ben gelukkig.

Zo werkte het niet voor mij, zo werkt het niet voor jou. Met geduld, kennis over voeding en veel, heel veel liefde voor jezelf kom je er wél! Je hebt inzichten nodig. Over je eetgedrag. Over je eettriggers. Over wat er voor jouw lijf goed werkt aan voedingsstoffen. Ja de een reageert slecht op gluten of koemelk, dat hoeft voor de ander niet zo te zijn.

Mijn coaching bestaat uit twee pijlers.
1. Science!
Pure wetenschap. Welke voedingsstoffen moet en mag je binnenkrijgen om af te vallen en gezond te zijn?

2. Art! Oftewel, JIJ!
Welke eettriggers heb je, waar grijp je dan naar? Hoe voel je je daarbij en hoe buig je dit om. Ben je een door-eter of kan je stoppen bij twee koekjes? En hoe zit het met je zelf-liefde?

Waar komt jouw alles of niets gedrag vandaan? Controle? Angst? Perfectionisme? Laten we het samen uitzoeken. Kijk hier voor alle informatie over mijn traject en over wie ik ben en hoe ik gekomen ben waar ik nu ben. Op een gezond gewicht, zonder eetbuien, met een gezonde dosis faalangst en perfectionisme in staat om met liefde naar mezelf te kijken.

Klik hieronder voor meer informatie over aanpak, duur en tarieven van het volgen van coaching:

Ben je er aan toe om persoonlijk kennis te maken en je vragen rechtstreeks aan me stellen?
Maak dan gebruik van onderstaand aanbod:


Nog meer artikelen lezen? Klik hieronder:

lees je mee over mijn afvalpogingen en onhandige maar wellicht voor jou herkenbare situaties?

Wil je handige tips, nuttige wetenschappelijke informatie of gewoon lekker lezen in de laatste versie van mijn magazine? Klik op de afbeelding!

Zoals bijvoorbeeld deze handige 10 pre vakantietips. Zodat je niet 5 kilo zwaarder thuiskomt dan dat je wegging…

10 Pre-vakantie tips om geen kilo's aan te komen deze zomer

Zo kom jij geen zomerkilo's aan!

Send download link to:


Als eerste op de hoogte van nieuwe artikelen en give aways?
Schrijf je in:

Als eerste op de hoogte

Alles of niets

Je zou ook interesse kunnen hebben in